You are currently viewing Интервю на Соня Ангътян за Списание ОК!
Соня Ангътян

Интервю на Соня Ангътян за Списание ОК!

Списание ОК!: Кои са най-актуалните тенденции в сватбената мода?

 Соня: Модата се развива динамично и ежедневно ставаме свидетели на изключително смели творения, дело на най-именитите дизайнери на нашето време.

Колкото до сватбената мода, тя би следвало да се разглежда отделно. Тя се променя постепенно, и тенденциите са свързани по-скоро с използването на нови тъкани, материали, кройки и техники при изработката, отколкото с драстична промяна на моделите.

Булчинската рокля е класика, така както елегантността винаги e на мода. А и да не забравяме една максима, която гласи: всичко ново е добре забравено старо.

И все пак, „на мода” са ефирните, леки рокли, с по-прибран силует. Булките залагат все повече на практичността и удобството. Тук властват материи като коприна, шифон и ефирен тюл, разбира се, в съчетание с дантела.

И „vintage” стилът намира своето отражение в сватбената мода. Характерни за него са падналата талия, бляскавите пайети, а задължителни са украшенията за глава: ленти, тиари и цветя, които заместват типичния воал.

В колекциите на ROSA CLARA, представени в Моден Център „ATELIER SPOSA”, бъдещите булки ще открият както „vintage” препратката, така и много други модели, съчетаващи модерното с класиката. Това, което обединява разнообразието от стилове, са изключително иновативните и фини материи, които правят роклите въздушни и съвършенството на детайла, така типично за известната испанска модна къща.

8C129_AJEDREZ_A_0036

 Списание ОК!: Как се отнасяте към стандартния избор на повечето булки да бъдат решени в бяло?

 Соня: Всяка жена мечтае за този момент – да бъде булка, да отпразнува любовта, заобиколена от своите близки, а нейният избраник да притаи дъх, щом я види за първи път!

Срещам много булки, които имат желание за свой, индивидуален прочит на роклята, с цел да разчупят традицията, да излязат от рамките на общоприетото или просто да бъдат различни.

В сватбената рокля има мистика и романтичност, независимо от подбрания модел. Но истината е, че това внушение се подсилва най-вече от белия цвят – олицетворение на невинността и младостта. Колкото и да търпи развитие идеята за сватбената рокля, цветът й е този, който я прави единствена, неповторима; роклята, която ще облечем само веднъж в живота!

Затова аз приветствам булките, решили да уважат традицията в този смисъл. И все пак в сватбените колекции 2015 присъстват и рокли в различни нюанси на бялото – натурално бяло, слонова кост, екрю, а също и пастелно прасковено и опушено розово. Когато цвят и модел са в синхрон и добрият вкус е спазен, всичко е позволено!

8C166_AMELIE_A_0014

Списание ОК!: Лично вас какво ви инспирира този сезон?

Соня: Като дизайнер и човек, отдаден на модата, следя с огромен интерес всичко, което се случва по модните подиуми в световен мащаб. Моята муза е Coco Chanel и обожавам всичко, което излиза под тази марка – то отговаря напълно на вътрешното ми усещане за мода. Намирам Karl Lagerfeld за гениален творец и поредното доказателство за това е последното ревю на модната къща. Колекция есен/зима 2015/2016 бе представена в рамките на Седмица на модата в Париж преди броени дни, а модният подиум бе буквално трансформиран в известното френско кафене “Brasserie Gabrielle”.

Черпя вдъхновение именно от това – да работиш неуморно, за да създаваш изкуство, да провокираш, да променяш възприятия и да реализираш съкровените си мечти.

 

Списание ОК!: Различават ли се разбиранията на българката за специалния ден от световните тенденции в тази посока?

Соня: Българката е интелигентна и съвременна жена и не смятам, че нейният вкус се различава много от световните тенденции. Благодарение на множеството световноизвестни чуждестранни марки, които вече се утвърдиха на българския пазар, тя има възможност да се докосне до рокли, които само до преди десетилетие бяха въздишка и блян за булките. В този смисъл булката на 2015 е щастливка, че може да избира сред много и качествени български и чужди марки.

Това, което прави впечатление е, че тя все повече се доверява на себе си и макар да взима под внимание мнението на близките си, в крайна сметка решението за избора на рокля е изцяло нейно – така и трябва да бъде!

Списание ОК!: Какво трябва да е модното послание на булката в един от най-важните дни в живота й?

 Соня: Да бъде себе си – това мога да посъветвам всяка бъдеща булка!

Тя е уникална и неповторима тогава, когато чрез избраната рокля и цялостната си визия изразява собствената си индивидуалност, характер и чар. Разбира се, добрата кройка, материя и модел, съобразени с фигурата и излъчването, винаги печелят възхищение.

Изборът на сватбена рокля е интимен процес и изисква търпение, разбиране, и преди всичко професионално отношение. Тук идва мястото на нашите модни консултанти. Високият професионализмът се изразява именно в това да успееш за краткото време на срещата да усетиш темперамента на клиентката, и, съобразявайки се с предпочитанията й, да й предложиш роклята, в която да се влюби!

Списание ОК!: Тъй като списание ОК! ни разкрива света на звездите; споделете ни коя световна знаменитост бихте искали да облечете за сватбата й?

 Соня: За мен всяка жена заслужава да грее като звезда на своя най-специален празник.

Ако трябва да посоча една истинска звезда – бих искала да имам възможността да бъда стилист за френската актриса Marion Cotillard. Намирам я за изключително красива и елегантна жена с безупречен стил. Тя е съвременна модна икона и неслучайно е лице на модната къща Christian Dior.

 Снимки:

ROSA CLARA за ATELIER SPOSA

http://www.fashiontheories.com