You are currently viewing Размишленията на един моден пътешественик в Барселона

Размишленията на един моден пътешественик в Барселона

  Обичам Испания. Обожавам Барселона. Дори напоследък се опитвам да уча испански.

Любимото ми място в Каталунската столица е пристанището. Провесила крака над морето сред множеството небързащи за никъде туристи, насядали по дървените скари, погледът ми пробягва по преминаващите. Очите ме заболяват, опитвайки се да възприема пъстрата смесица от тонове, стилове и съчетания. Напразно търся логика и смисъл в тях. Постепенно разбирам, че испанците се обличат така, сякаш се забавляват с модата. Каквото и да облекат, те излъчват жизненост и натруфеност, която не дразни. Трудно виждам жена без пъстри гердани или големи обеци, а през хладните месеци – артистично преметнат шал. Поли, рокли, малки жакети, клинове, дънки, драпирани панталони, кожено яке, рокля на цветя – всичко това е задължителна част от гардероба, понякога в изненадващи комбинации. Обувките или сандалите почти винаги са ниски – удобни за тичане, за да хванат автобуса или ескалатора към метрото.

Соня на любимото й място в Барселона – пристанището

Мисля си, че страната на Salvador Dali, Antonio Gaudi и куп известни художници и архитекти, сигурно вдъхновява по-артистичната изява в облеклото. Доказателство за това е испанската популярна марка DESIGUAL. Тя е от онези марки, които или харесвате страшно много, или напълно мразите. В нейните дрехи цветовете са ярки, щампите дръзки, а моделите – екстравагантни.  “Patchwork” палтата правят марката разпознаваема от всички. Неслучайно мотото на фирмата, водеща повече от 20 години, е „It’s not the same”.

Испания не е от държавите, които определят световни тенденции в облеклото. Дрехите следват практичността: изработени от предимно естествени материи, те целят да осигурят комфорт на тялото. Уличната мода не е претенциозна, нито скъпа. Испания е родината и на още една от водещите европейски фирми за конфекция – ZARA, част от групата Inditex, състояща се от марките Massimo Dutti, Berschka, Stradivarius, Pull & Bear и Oysho. До скоро цветовете, преобладаващи в колекциите им, бяха черно и бяло, но хегемонията им е разчупена от традиционните за Испания – червено, ярко синьо и тъмнозелено. Любопитен факт е, че Министерство на Здравеопазването е задължило всички тези марки да поддържат всякакво разнообразие на размери дрехи. Липсата на разнообразие можело да доведе до депресия или предприемане на катастрофални за здравето диети.

Едно не може да се отрече на испанците: стане ли дума за сватбени модели, те са световен лидер в производството и дизайна. Само след няколко седмици в Барселона модния гигант ROSA CLARA ще представи най-новата си колекция за 2016-та година!

Колекция 2015 вече може да бъде открита в Моден Център ATELIER SPOSA. За първи път в България, марката вече се радва на изключителен успех и намери своите почитатели. Това се дължи най-вече на съвършения дизайн на всяка рокля, съчетан с най-високо качество на материите и добра цена.

  В Моден Център ATELIER SPOSA своето заслужено място има и друга испанска марка, успешно наложила се на пазара само за няколко години – Sonia Peña. Дизайнерката на елегантни костюми и рокли за официални поводи е любима на нашите клиентки; колекциите й се отличават с безупречни кройки, подходящи за всеки тип фигура, интересни съчетания на материи и цветове и най-важното – изключително атрактивни цени за качеството, което предлага.

Връщайки се от Испания, в главата ми изплува песента на Gloria Estefan: „Аз съм монета във фонтана, а ти си моето желание, което ме съживява всеки път!”

И аз знам, че скоро ще се върна в този пъстър, цветен град…

 Соня Ангътян, собственик на Моден Център “ATELIER SPOSA”

 Снимки:

http://www.thesartorialist.com

http://www.pinterest.com

  Anahid Angatyan