You are currently viewing Размишленията на един моден пътешественик в Париж

Размишленията на един моден пътешественик в Париж

  Посещението ми в Париж разбираемо беше вълнуващо преживяване, за което се подготвях дълго време. За човек, занимаващ се с мода, очаквах с нетърпение срещата ми с голямата дама на световните модни столици. Великолепните дворци на Париж, елегантните му булеварди и романтични квартали са вдъхновявали художници, писатели, поети и дизайнери векове наред. Днес имената на Coco Chanel, Christian Dior и Yves Saint Laurent са синоним на града също както знакови забележителности като Айфеловата кула, Нотр Дам или Триумфалната арка.

             И все пак, не можех да спра да мисля къде се корени тази тясна връзка между Франция и модата и защо тя продължава до наши дни? Истината е, че за да осъзная напълно това, трябваше да погледна назад в миналото. Преди да стане един от най-важните музеи в света, Лувърът е бил пищен дом на Луи XIV и Мария Антоанета, считана за първата френска модна икона. В този период производството на луксозни стоки е изцяло под контрола и влиянието на Кралския двор. Докато народът тъне в бедност и отчаяние, съпругата на Краля прахосва немислими богатства за дрехи и аксесоари. Очевидно, тази любов към модата и разкоша водят до фатален край в Париж – тя е гилотинирана заради своята разточителност през 1793 г.

Мария Антоанета

През XVIII век моделиерът Бертин е обявен за Министър на модата и този пост съществува до епохата на Наполеон. Името на дизайнера Чарлз Уърт пък остава в историята на модата с това, че за първи път поставя етикет върху произведените дрехи. Също така той първи показва на своите клиенти идеите си върху живи манекени.

            Периодът между 1860 г. и1960 г. е белязан с истински подем и господство на висшата мода. „Haute Couture” възниква именно през 1860 г. – с този термин се обозначава изготвянето на дрехи по поръчка на клиент от скъпи, висококачествени материи. Те се изработват с изключително внимание към детайла, често използвайки ръчен шев, което отнема много време. В наши дни, поради спекулиране с името на оригинални модни къщи, френският комитет „Colbera” се бори с фалшивите, подправени продукти.

           Знаейки всички тези факти, ми беше любопитно по какъв начин идеите и духа на големите дизайнери са вградени в съвременното френско общество. Знаете вече, че обект на моето наблюдение е уличната мода. Това е така, защото тя се отнася до обикновените хора, тези, които търсят лична изява чрез дрехите. Обикновено се създава от младите, които не следват задължително последните модни тенденции, а това което ги вдъхновява. Потвърждение за това са думите на Coco Chanel: „Модата не е нещо, което съществува само в дрехите. Тя е в небето, на улицата, тя е в начина, по който живеем и каквото ни се случва.”

           За моя голяма изненада и удоволствие установих, че французите се обличат елегантно, без това да „бие на очи”. Елегантна, но и естествена, французойката ухае божествено и респектира с леко високомерно държание. Очевидно е, че тя следва максимите: ”По-малкото е повече!” и „качеството пред количеството”. Обратно на мнението, което имах, тя не е роб на модата: не притежава много дрехи, но предпочита да похарчи пари за няколко броя качествени, отколкото купища евтини с ниско качество.Въпреки морето от цветове в магазините, преобладаващите цветове в дрехите са черно, сиво, бежово, а това лято също кафяво и кралско синьо. А когато тя реши да добави ярък цвят като червено, например, той е фокусиран в един аксесоар или червило.

db7054b9f74cdc19f5c25b49d6c6a6cf

           В модерното общество французите подхождат към модата смело и новаторски, разчупвайки стереотипите. По улиците видях да носят дизайнерски обувки с яке на H&M или блуза Prada с кецове Converse.

Черна рокля, класическа бяла риза, чифт силно вталени дънки, умерено висок ток и червено червило – винаги печеливша комбинация! В ежедневието си използват костюми с изчистена кройка и неутрални цветове, но със задължителна щипка артистизъм.

Фокусът пада върху аксесоарите, които имат силата изцяло да променят визията. Шалът – о, много е френски! Носят го около врата или просто увит около дръжката на чантата.

Когато се задава есента, палтото с изчистена кройка, обикновено цвят ”camel”, се допълва идеално с барета или плетена шапка в цвят синап или червено. Ярки, свежи и забележими обувки и чанти – това са основните оръжия, които разнообразяват визията.

Вярна на изискаността си, французойката умело разграничава дрехите, пригодени за през деня и тези, с които ще се чувства съблазнително женствена през нощта (а не обратно, нали !?!). Колко пъти сме си обещавали да имаме поне една нова коктейлна рокля на сезон, готова при изненадваща покана…

            Французите казват: „Привлечете вниманието към една част от тялото си чрез дрехите и заковете погледа там!”. Те умеят да демонстрират и подчертаят смело предимствата на фигурата си и да се тревожат по-малко за недостатъците си. Така те обличат дрехи, които идеално подчертават не само тялото, а и характера.

            С връщането на модата от 60-те години на миналия век, се връщат и модните икони от това време. Завърна се класата, джаза, шикът и безусловното преклонение пред френския гений и неговите последователи. Много време е минало откакто първата модна икона Мария Антоанета съветва народа си да яде пасти вместо хляб, до днес, когато актрисата Марион Котияр е новият моден символ на Франция. Неслучайно от няколко години тя е официално лице на марката Dior.

            За всеки посветен на модата е ясно, че в наши дни тя започва и завършва в този вълшебен град. Ако дизайнер иска да получи световно признание, трябва да мине задължително от тук, през модните списания и ревюта. Още дълго световен арбитър ще бъдат имена като Chanel, Dior, Hermes, Louis Vuitton. Ако сте шопинг маниаци с възможности, непременно ще посетите Златния триъгълник, намиращ се между Avenue George V, Champs-Élysées и Avenue Montaigne.

            И все пак, лично за мен, завръщайки се от това пътуване, разбрах посланието в думите на Ив Сен Лоран: ”През годините научих, че това, което е важно в една рокля е жената, която я носи!”.

 Соня Ангътян, собственик на Моден Център ATELIER SPOSA

Снимки:

http://www.wikipedia.org

http://www.pinterest.com

Anahid Angatyan