You are currently viewing Размишленията на един моден пътешественик в Амстердам

Размишленията на един моден пътешественик в Амстердам

Амстердам.

Когато тръгнах на път, нямах никаква представа какво да очаквам. Единственото, което знаех е, че Холандия е страна на лалетата и на либералния подход към леката дрога. Знаех, че страната е сравнително скоро обособила се в сравнение с останалите европейски държави. Във времената, когато Френският двор е потопен в разкоша на Ренесанса и се оформя като диктатор в модата, Холандия е обявила своята независимост. Знаех също така, че в духа на Холандците е заложено реформаторството и неслучайно това е една от страните основателки на Европейския Съюз. Разучих, че една четвърт от територията на страната е разположена под морското равнище и е изложена на опасност от наводнения.

Какви ли са хората, които въпреки неблагоприятните условия на ландшафта успяват да имат стабилна икономика и ръст на развитие? Каква е страната, която всяка година посреща в университетите си множество български и други студенти? Мнението ми е, че ако искаш да си създадеш представа за хората и стила на обличане, непременно трябва да наблюдаваш улицата!

Точно там открих колко различен и обаятелен е начинът, по който Холандците представят себе си. Знаете ли, те изобщо не се интересуват как ги определя светът! Освободени от нуждата да се категоризират като „модерни”, те се обличат в цветни, удобни и практични дрехи. Забелязала съм, че в страните, където слънцето рядко се показва зад дъждовните облаци, градската мода е в наситени и ярки цветове. Често срещано съчетание е панталон в розово или коралово с червен или оранжев топ. Няма начин стрийт-модата да не се повлияе от основния начин на придвижване – велосипеда. Именно затова клинът, съчетан с ниски обувки и туника, е най-често срещаното облекло при младите хора. Поради хладното време, много приятна е комбинацията на ефирни рокли с по-топли жилетки и ботуши.

Но не си мислете, че авангардността не е присъща на Холандците. В седмиците на модата, които се провеждат ежегодно в големите модни столици, най-алтернативните и нестандартни  идеи са представени именно от млади и талантливи холандски дизайнери. В големите градове като Амстердам, Ротердам и Хага не липсват представителни магазини на най-луксозните италиански и френски марки. Пестеливи по природа, рядко ще видите Холандци да пазаруват от там. Те по-скоро ще попълнят гардероба си от любимата си марка за младежка мода “G Star”, популярна и у нас. Можете също да ги видите на щандовете за продажба на vintage дрехи и аксесоари в духа на 60-те и 80-те години.

Тук научавам от новите си приятели,че Холандия е страната,в която се провеждат най-много фестивали, концерти и DJ партита от различен характер. По улиците често преминава открит автобус, пълен с млади хора, които под звуците на музика промотират ново събитие.

Сега разбирам как холандците градят бъдещето на държавата си: търпеливо и упорито, спазвайки правилата и поставяйки строги ограничения на тези, които ги нарушават. Радват се на живота без излишна показност и претенции. Завладяна от атмосферата на Амстердам си мисля колко е лесно тук да се избавиш от суетата и желанието да блеснеш чрез облеклото и външния си вид. По-важните неща са настроението, усмивката и вежливостта, отколкото правилно съчетания сет по последен писък на модата.

Да, знам, че модата е начин на изразяване на личността според вкуса и маниера на една страна. Но също така вече знам, че в Холандия срещнах мили и усмихнати хора, с радушно отношение към всеки един, пожелал да посети страната им. Отношение без предразсъдъци и високомерие, така присъщи за страните, където модата е фетиш.

Соня Ангътян, собственик на Моден Център ATELIER SPOSA

Снимки:

http://www.pinterest.com

http://www.tumblr.com

http://www.viewfinder.com