You are currently viewing Размишленията на един моден пътешественик в Милано
Соня в Милано

Размишленията на един моден пътешественик в Милано

Знаете ли какво е общото между градовете Милано, Ню Йорк, Париж, Лондон и Рим?

Това е голямата петорка от световни модни столици. Колоритът от хора, националности и култури винаги е пораждал неповторим стил, който служи за ориентир в света на модата. Всички нови, смели и екстравагантни направления в модата се зареждат именно на улиците на мегаполисите.

След посещението си в Милано, думата, с която бих описала италианския стил неминуемо е “шик”!  Тук се цени разкошът във всеки детайл и особено в аксесоарите. Стилът на обличане на италианците е воден от елегантността, подчертаваща фигурата, но в същото време е подчинен изцяло на удобството. Материите са от първостепенно значение – лен и коприна се съчетават дори в ежедневните дрехи.

Соня Ангътян


Но не мислете, че модерни и елегантни са основно жените. Това, което ми направи силно впечатление, са елегантно облечените мъже – без значение от възрастта. Бяла вталена риза и панталон тип “цигара” е най-често срещаната комбинация при мъжкия стил на обличане. По-възрастните мъже избират по-светло сако от пясъчен лен, светло синя риза и вратовръзка, независимо от високите градуси на лятото. Всяка вечер, точно преди да падне мрак, пиейки питие с традиционното “apperitivo” на Piazza del Duomo, сякаш присъствах на своеобразно улично модно ревю.

  Из улиците на Милано   

Интересен факт за мен беше, че икономическата криза изобщо не се отразява на италианската мода. Основна заслуга за “истерията” “Made in Italy”, според мен е, че качественият продукт за хората с възможности наистина се произвежда в Италия. Сред лидерите по продажби на луксозни дрехи са Prada, Armani, Dolce & Gabbana, Salvatore Ferragamo, Valentino и др.

Често срещам клиенти, които ми задават въпроса: “Кое е модерно този сезон?”

Ако трябва да отговоря в този момент, то бих казала, че сляпото следване на модата понякога води до комично-трагичен резултат. Винаги на мода е съобразяването и съчетаването на основните тенденции с типа тяло, дейността, възрастта и вътрешната одухотвореност! Единствено това ще Ви накара да се чувствате не само модерни, но и привлекателни. Дали сте облечени в дизайнерски дрехи или ще съумеете да комбинирате по-нисък клас конфекция с актуални аксесоари – стилът и чарът са заложени вътре във Вас!

И все пак, този сезон италианците са облечени в пастелни цветове – всички нюанси на кафяво и синьо, а също и бяло и черно, разбира се.

А това,с което италианката се отличава , освен качествената дреха и прическа, са нейните изключително грациозни походка и маниер.

И ето още някои неща, които научавам през годините за изкуството на обличане, а италианските жени го  потвърждават:

 * Познавайте своята фигура. Това е най-важното правило и изгражда всяко останало!

* Дрехите не бива да ни правят зависими!

* Елегантността включва освен дрехите и обувките, също и косата, кожата и чистоплътността

* Бъдете елегантни без да имате специален повод!

Независимо дали разхождате кучето или сте на червения килим , е важно да изглеждате добре, за да се чувствате добре.

*Обличайте с е подходящо за различните поводи: спортните дрехи са за спорт и нямат място извън залата или терена. Официалните поводи изискват официално облекло!

* Демонстрация на бельото е абсолютно табу. То ненапразно стои под дрехите. Всяко показване е проява на лош вкус.

* Хубаво е да се експериментира с цветовете, но е най-добре да се придържате към цветовете, които Ви отиват!

* Носете дрехи Ваш размер: нито прекалено тесни или плитки, нито широки и развлачени!

* Ако нямате въображение за комбиниране на цветове, заложете на един цвят в различни нюанси – това  винаги е печеливша комбинация!

И последна препоръка от мен: Светът на модата е изкуство – наслаждавайте му се и го развивайте сами!

 Соня Ангътян, собственик на Моден Център “ATELIER SPOSA”

Соня в Милано

Снимки:

http://www.thesartorialist.com/

Anahid Angatyan